Retreat

Kako napraviti retreat u vlastitom stanu?

Naletjela sam na zanimljiv članak danas, naslova nešto kao “Kako organizirati svoj privatni, kućni yoga retreat?”. Upravo sam neki dan razmišljala o tome kako stalno planiram, organiram nešto vezano uz radionice i retreate, zamišljam lijepe lokacije i dobre kombinacije satova, vježbi, muzike….a sebi tako rijetko priuštim isto. Baš zato mi je ovaj članak dobro došao jer predlaže neke odlične i vrlo lako izvedive korake.

Što zapravo sadržava jedan retreat i što mu je cilj? Iz moje perspektive cilj je retreata odmaknuti se od uobičajene rutine i dnevnih rasporeda, osoba za koje brinete i redovnog posla, a kako biste stvorili više prostora za sebe, odmor, donošenje odluka, malo više mira i vremena za bavljenje aktivnostima koje vas vesele. Aktivnosti su obično opuštajuće, bilo da se radi o yogi ili nekom alatu introspekcije koji će nam pomoći da sami sa sobom nadvladamo neke prepreke na koje smo naišli. Većina retreata organizirana je van gradova i veliku ulogu u svemu igra ambijent i kontakt s prirodom.

Nedavno sam i sama ostala 24 sata sama u stanu i ono što se u ta 24 sata dogodilo zapravo i sliči nekom retreatu, jer je uključivalo sve što me opušta, veseli, puni, a isključilo je sve što mi se nije dalo raditi. Nakon što sam naletjela na članak koji predlaže slično, da napravimo retreat u vlastitom stanu, shvatila sam da sam ga zapravo napravila spontano. Oduševila me spoznaja da sam u 24 sata stvarno dobila puno i da bih, da je potrajalo čitav vikend i da sam se unaprijed malo bolje pripremila, u ponedjeljak bila sasvim nova osoba.

Slučajno mi se raspored ispraznio, obitelj se razišla svojim putevima, a ja sam odlučila povesti psa u šetnju po Medvednici pa kupiti ručak (umjesto kuhanja), leći u sofu (u kojoj tako rijetko boravim), slušati glazbu s gramofona, odmeditirati pa pogledati par nastavaka serije, naći se s prijateljicom na čašici vina pa u kino, ujutro odvježbati, staviti masku na lice i kosu, misliti. Nekad je lijepo dobiti to vrijeme koje nije sasvim definirano i pustiti da vas unutarnje želje vode.

Dakle, evo prijedloga i naputaka kako si napraviti retreat u vlastitom stanu:

– uzmite vrijeme za sebe pa makar se radilo i o samo 24 sata, ali i to može biti jako puuuno, vjerujte. Ako možete dobiti vrijeme od petka do nedjelje, još bolje.

– neka to bude vrijeme u kojem će i ostali članovi vaše familije biti adekvatno zbrinuti i zabavljati se, pogotovo ako ste tip sklon grižnji savjesti, a to nikako ne želimo na retreatu.

– otkačite se malo od mobitela i društvenih mreža. Neka mobitel bude uz vas, naravno, ali probajte obavijestiti važne ljude da ste na retreatu, ne zagledavati društvene mreže iz navike i javljati se na pozive samo kad je nužno.

– odlučite unaprijed kojim ćete se aktivnostima baviti i onda napravite okviran plan kako biste vidjeli što vam “stane”, kako vam trčanje za aktivnostima ne bi bilo stresno. Kad se osjećamo zakinuti na više polja, skloni smo prebukirati i slobodno vrijeme, u nadi da ćemo nadoknaditi sve propušteno.

– odlučite želite li u tom periodu nadoknaditi druženja ili preferirate biti sami. I na retreat možemo ići s prijateljima, ali nekad nam treba vrijeme u kojem nećemo puno komunicirati.

– isplanirajte si unaprijed obroke, po mogućnosti one vrste hrane koje ste se stvarno zaželjeli. Neka to bude lagana, zdrava hrana i neka poslastica koju si priuštite samo s vremena na vrijeme.

– pospremite prostor prije toga kako vas ne bi ometao nered, veš ili prašina npr. Stavite na krevet čistu posteljinu, opremite se mirisnim štapićima, uredite prostor za sebe onako kako biste ga uredili za nekog gosta.

– ostavite si i u ovom rasporedu slobodnog vremena, baš kao što biste ga dobili na retreatu. Vrijeme za upijanje, zapisivanje, analiziranje, jednostavno bivanje sa samim sobom.

Cilj je da dobijemo ono što trebamo, a to ne treba biti na Baliju ili na vrhu planine, nekad je moguće napraviti velike stvari za sebe i puno bliže (što nikako ne isključuje Bali). Retreat u vašem domu, baš onakav kakav ste vi sebi kreirali, možda i u većoj mjeri doprinese vašoj opuštenosti. Niste iskoristili godišnji odmor, nema opasnosti od toga da vam se neće svidjeti instruktor ili smještaj, nemate stres puta niti vrijeme aklimatizacije na novi prostor i nove ljude.

U današnjem svijetu i s današnjim načinom života, često sebe stavljamo na posljednje mjesto, čekamo da dođe to vrijeme kada ćemo se opet, napokon posvetiti sebi. Loša vijest je da postoji šansa da to vrijeme nikad ne dočekamo. Dobra je vijest što ga ne moramo čekati, već ga možemo sami stvoriti.

POČETNA

Recentne objave

Više iz bloga:

Radionica Work-life ravnoteža

Radionica Work-life ravnoteža Ravnoteža je ono čemu u životu konstantno težimo. Težimo tome da uspostavimo ravnotežu unutar sebe, unutar obitelji, između posla i obitelji, odmora

Pročitaj više »