skip to Main Content

Sistemske konstelacije/Blagoslov predaka

Što su Sistemske konstelacije?

Sistemske konstelacije jedinstvena su i zanimljiva metoda koja nam omogućava dobivanje uvida važnih za rješavanje prepreka s kojima se kroz život susrećemo. Metoda je nastala ispreplitanjem više njih, a često se uspoređuje sa psihodramom. Sistemske konstelacije omogućavaju nam zaviriti ispod problema koji nas zaokuplja i naći njegov pravi uzrok, a onda ga i riješiti. Specifičnost sistemskih konstelacija je što su orijentirane na što efikasniji pronalazak rješenja za pojedinca i nude brz uvid u situaciju, onakvu kakva zaista jest. Poznata je fraza da problem ne može biti riješen na istoj razini na kojoj je nastao, a konstelacije nam omogućavaju da tu prepreku preskočimo. Osim toga, mogućnost da kao promatrači vidimo sebe u određenim situacijama, daje nam jasniju sliku o nama, problemu s kojim se suočavamo i našoj ulozi unutar sistema.

“Sistemske konstelacije imaju duboke i vrlo razgranate korijene. Razvijale su se postepeno i sukladno nastanku kompleksnih sistema, kroz brojne međusobne interakcije različitih terapijskih metoda te kroz utjecaje iz drugih područja znanosti. Iz tog razloga je gotovo nemoguće dati cjelovit i kronološki prikaz svih čimbenika i osoba zaslužnih za razvoj ove tehnike koja je sama po sebi vrlo heterogena. Izvorno je razvijena za potrebe obiteljske terapije, ali je kasnije našla široku primjenu i u poduzetništvu, organizacijama, političkim strukturama. Detaljnije informacije o povjesnom razvoju sistemskih konstelacija se mogu naći na http://www.isca-network.org. Najvažnije je spomenuti utjecaj: teorije sistema, psihodrame i fenomenologije na razvoj ove tehnike.” Branka Devčić

Sistemske konstelacije odvijaju se kroz grupne radionice ili individualno. Na grupnu radionicu možete doći kao postavljač vlastite teme ili kao reprezentant (oni koji kao “glumci” sudjeluju u tuđim postavkama).

Teme konstelacija mogu biti:

 • “teme” koje se ponavljaju u obitelji, obrasci koje smo “naslijedili”
 • odnosi s ljudima – obitelj, patneri, okolina, poslovni suradnici
 • teški događaji i traumatična iskustva
 • fizički simptomi i ovisnosti
 • osobna stanja koja želimo promijeniti: depresija, bijes, ljutnja
 • vlastiti obrasci ponašanja koje želimo promijeniti
 • suočavanje s onime što ne možemo promijeniti
 • problemi u poslovnom okruženju
 • donošenje odluka ili odabira
 • usvajanje promjena
 • osjećaj “stajanja na mjestu”

Kako se odvijaju Sistemske konstelacije?

 1. Razgovor s voditeljem u kojem se određuje problem koji je klijenta doveo, želja za promjenom i klijentov cilj
 2. Odabiru se predstavnici glavnih elemenata u konstelaciji, koji su bitni u kontekstu problema koji se želi riješiti (reprezentanti)
 3. Klijent postavlja predstavnike u prostor i zajedno s voditeljem prati dinamiku i razvoj situacije
 4. Voditelj pomaže sistemu i predstavnicima da dođu do rješenja i stvara završnu sliku za klijenta, odnosno pomaže klijentu da dođe do rješenja svog problema.

Što je Blagoslov predaka?

Radionica, odnosno ritual Blagoslova predaka, nastao je kao dio Sistemskih konstelacija i odlično se s njima nadopunjava. Radionica Blagoslova predaka pruža nam informacije i omogućava dobivanje podrške u trenutku u kojem se u životu nalazimo. Zbog ubrzanosti života i izazova koji se pred nas postavljaju, svakodnevno preuzimamo velik broj zadataka i uloga. Često se nalazimo pred pitanjima i odlukama za koje nemamo pravo rješenje ili smo jednostavno umorni od donošenja odluka i treba nam podrška.

Iako o članovima obitelji često dovoljno ne razgovaramo, naše su pretkinje i preci tu za nas i često samo čekaju priliku da nam pomognu i podrže nas u našim nastojanjima, željama, promjenama, projektima. Uz njih sve svoje promjene doživljavamo lakše, a ovaj je ritual idealna prilika da se sa svijetom predaka bolje povežemo. U linijama naših predaka sigurno postoji neki koji dijeli iskustva slična našima i s kojim se možemo poistovijetiti. Blagoslovom predaka svaka osoba ulazi u krug svojih predaka koji joj jedan po jedan daju svoj blagoslov i prenose joj poruke linija predaka te daju odgovore na pitanja vezana uz neke trenutne preokupacije ili probleme u životu. Blagoslov predaka izrazito je moćan ritual, pomaže nam bolje se povezati sa svijetom predaka i omogućava nam da se bolje povežemo sa svim svojim unutarnjim svjetovima te živimo svoj maksimalni potencijal uz oslobađanje pozitivne energije koju kao potomci nosimo.

Termini
Sistemske konstelacije:

Grupni – pogledajte po Novosti.

Individualni – termini se odvijaju prema dogovoru, za dogovor stojim na raspolaganju.

Blagoslov predaka:

Isključivo grupni rad, pogledajte pod Novosti.

(radionice je moguće organizirati i kao privatni događaj u sklopu proslava rođendana i slično)

Back To Top