MEDICINSKI KOTAČ je alat koji vrlo često koristimo u konstelacijama.

Medicinski kotač korišten je u mnogim tradicijama, a poruke koje pronalazimo u njemu vode nas u bolje razumijevanje cikličnosti svega oko nas i u nama. Osim cikličnosti, nosi elemente povezanosti i isprepletenosti.

Svaka kultura objašnjavala je medicinski kotač na svoj način, nema pravog i krivog objašnjenja. Bitno je ono što znače nama. Medicinski kotači, izgrađeni od kamenja, pronađeni su na teritoriju Sjeverne i Južne Amerike, Kanade, Sibira. Kasnije dobivaju i druge materijale i obličja, no svi nose spiritualne ili astronomske atribute. 

Kotač nam pokazuje kako sve ima svoj tijek u vremenu. Ako počnemo s vrlo jednostavnim, godišnjim dobima, pa svakoj boji dodamo jedno, možemo vidjeti kako se godišnja doba i njihovi glavni aspekti mogu primijeniti na mnoga druga područja.

Kako ćemo raditi s kotačem?

Evo samo nekih primjera kako sve možemo gledati na 4 šarena polja na kotaču:

  • proljeće – ljeto – jesen – zima
  • početak projekta – vrhunac projekta – evaluacija – mirovanje
  • djetinjstvo – zrelost – starost – mirovanje
  • fizičko tijelo – mentalno tijelo – emotivno tijelo – spiritualno tijelo


Na medicinskom kotaču možemo se “igrati” onoliko koliko imamo mašte, prilagoditi to temi s kojom se sami ili u radu s klijentom susrećemo.

Medicinski kotač ima onoliko razina i tumačenja koliko ih možemo pronaći u sebi.

Donosi jednu novu vrstu uvida, duboku i moćnu. Donosi prihvaćanje i bolje povezivanje dijelova, spoznaju važnosti koja leži u isprepletenosti i cikličnosti.

S kotačem možemo raditi unutar osobne konstelacije, možemo raditi u grupnom ili individualnom okruženju ili kroz rituale. Medicinski kotač ponekad uvodimo odmah na početku, ako uvidimo da nam on već u startu može odgovoriti na potrebe s kojima osoba dolazi. Ponekad u toku konstelacije možemo osjetiti da bi bilo dobro uvesti kotač i dati osobi priliku da prođe kroz 4 faze i u samoj konstelaciji dobije jedan novi uvid i mogućnost sagledavanja situacije iz više svojih vlastitih, unutarnji pozicija.
Kao što je već pisalo, ovisi o mašti, trenutku i potrebi.

A kako smo radile s kotačem na posljednjem retreatu na Hvaru?

I na posljednjem smo retreatu radili s medicinskim kotačem, različitim aspektima unutar nas. Povezivali smo se s tijelima, tražili resurse i načine povezivanja.

Istraživale smo odnos s 4 tijela: fizičkim, emotivnim, mentalnim i spiritualnim.

S kojime smo najpovezaniji? Što nam govori svako tijelo?

Zanimljivo je kako se često iznenadimo odgovorom, ali ipak nam je negdje duboko već poznat. Zanimljivo je i kako često imamo problem s onim dijelom kotača koji predstavlja mirovanje, pauzu, odmor, nepoznato.

Često se identificiramo s mentalnim tijelom, a snaga leži u komunikaciji sva 4. ??❤️?

Mentalno i fizičko tijelo nose yang energiju, poznata su i jasna. Emotivno i spiritualno tijelo donose mekšu, ali jaku yin energiju. I yin i yang trebaju nam za ravnotežu, no činjenica je da je današnji zapadni svijet više orijentiran prema štovanju mentala i tijela. No, stvari se mijenjaju, yin je strpljiv i nježno prodoran.

Upoznavati sebe na što više mogućih načina donosi sigurnost, olakšava razumijevanje sebe i drugih i na kraju, može nas jako razveseliti.

Uskoro ćemo se kroz radionice i više baviti ovom temom i alatom za duboke spoznaje!

Recentne objave

Više iz bloga:

Radionica Work-life ravnoteža

Radionica Work-life ravnoteža Ravnoteža je ono čemu u životu konstantno težimo. Težimo tome da uspostavimo ravnotežu unutar sebe, unutar obitelji, između posla i obitelji, odmora

Pročitaj više »